Een nieuwe Jezusverschijning – over de Jezus! glossy

Jezus is verschenen. Of althans, in glossy. Zalig waren we, omdat we in Hem geloofden terwijl we Hem niet hadden gezien. Nu kijkt hij ons aan vanuit elke boekwinkel, supermarkt en kiosk.

Ik vind het fantastisch dat de glossy er is. Het gesprek over de centrale figuur van het christendom krijgt zo opeens weer een boost. Zelfs tot aan RTL Late night toe. Iedereen vindt er wat van en gesprekken komen op gang. Natuurlijk, de glossy is onorthodox, maar het is dan ook niet geschreven voor de orthodoxen.

En tegelijk: hoe onorthodox is het nu echt? Was Jezus zelf niet evengoed onorthodox toen Hij op aarde rondliep? En dat feit komt sterk naar voren in het blad. En dat geeft verrassing. Of zoals Japin schrijft: ‘Onverwacht bleken de weinige feiten over Jezus vaak volkomen anders dan verwacht.’

Dat slaat de spijker op zijn kop. Jezus blijkt totaal anders dan verwacht. Dat is de rijke ontdekking uit deze glossy. Na 2000 jaar hebben we binnen en buiten de kerk een beeld gekregen van Jezus, waarmee we soms kunnen denken dat we het duidelijk hebben, dat we Jezus kunnen ‘pakken’. Maar serieus kijken naar het verhaal en de persoon Jezus, zal iedere keer weer opnieuw de ontdekking geven: Hij is totaal anders dan verwacht.

De glossy leest makkelijk weg. Veel afwisseling en met goede stukken. Het zet een veelomvattend beeld van Jezus neer. Over Jezus die verbindt, Jezus die vergeeft, Jezus die dient, Jezus die heilige huisjes omver schopt. Jezus die mensen blijft boeien en waar iedereen op de een of andere manier iets mee heeft. Jezus waar mensen zichzelf in herkennen en die soms ook ver weg lijkt. Jezus die we ook vandaag de dag nog terug zien. Neem de mooie zin van Bram Bakker: ‘zolang we ons realiseren dat vergiffenis het mooiste is dat we kunnen schenken aan wie ons leed hebben berokkend, leeft Jezus in ons voort.’

Jezus is actueel, springlevend zelfs. Wie Hij was en wat Hij bracht, blijft mensen inspireren, binnen en buiten de kerk. En daarin hebben we weer wat te bespreken. Om de tafel zitten en de verbinding zoeken, zoals Jezus dat zelf ook deed.

Ik ben blij met de glossy en hoop dat het veel gelezen zal worden. Het laat op een nieuwe manier weer kennismaken met Jezus zelf. Ook dat zit erin: ‘’omdat door de zinnen heen een glimp van de zin van het bestaan valt op te vangen’’ aldus Japin. Jezus zelf zie ik als de zin van het bestaan. En door de regels heen vang ik hier af en toe een glimp op van Hemzelf.

Advertenties

3 gedachtes over “Een nieuwe Jezusverschijning – over de Jezus! glossy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s