5 tips om in je jeugdwerk sterke relaties met jongeren op te bouwen

Roxanne Hehakaija (werkzaam bij YoungWorks) schreef een paar dagen geleden een boeiend artikel over het project dat zij is gestart om op scholen meer bewustzijn te kweken over jonge mantelzorgers. Het project is een enorm succes. Jongeren komen in beweging. Haar vraag in het artikel is: waarom?

Haar zoektocht bracht haar tot vijf redenen of principes waardoor jongeren in beweging komen en betrokken raken bij dit project. En volgens Roxanne, kun je, wanneer je deze vijf redenen bij andere thema’s of groepen gebruikt, ook dan jongeren in beweging krijgen.

Ik denk dat ze gelijk heeft. En ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om deze vijf redenen door te vertalen naar de kerk en het jeugdwerk. Want ook voor het jeugdwerk denk ik dat deze vijf principes ervoor zorgen dat jongeren zich onderdeel zullen voelen van hun gemeente en in beweging komen.

1. Jongeren kunnen goed luisteren, als je ze raakt

Roxanne schrijft hoe in het project jongeren vertellen over hun leven als Jonge Mantelzorger. En bij die verhalen, ‘kun je een speld horen vallen’. De verhalen komen binnen, raken de jongeren en ze zijn één en al oor.

Jongeren willen graag door een verhaal gepakt worden. Roxanne legt hiermee een belangrijk uitgangspunt neer voor hoe je jongeren meekrijgt. Tegelijk zou ik ook deze reden iets breder, of dieper willen neerzetten. Namelijk: jongeren kunnen goed luisteren, als ze zich met jouw verhaal kunnen identificeren.

Het verhaal waar jongeren graag door gepakt willen worden, is een verhaal waar ze zich in kunnen verplaatsen. Een verhaal dat ze kan raken, terwijl dat niet altijd de voorwaarde hoeft te zijn. Je hoeft niet altijd geraakt te worden, om toch veel aandacht te hebben voor een verhaal dat verteld wordt. Maar je er mee kunnen identificeren is wel belangrijk. Verhalen waar ze zich in kunnen herkennen, die ze kunnen betrekken op hun eigen leven. Toespraken of preken die gaan over thema’s waar zij ook over nadenken (van abstracte thema’s tot heel praktisch).

Ook voor de kerk en het jeugdwerk is dit een belangrijke reden om jongeren mee te krijgen. En zeker ook één waar veel mogelijkheden liggen. Want in de kerk lezen wij uit een boek vol verhalen en gebeurtenissen waar we ons mee kunnen identificeren. En niet alleen dat: jongeren ontmoeten om hen heen gemeenteleden die ook vol verhalen zitten waar jongeren zich mee kunnen identificeren. Oftewel: jongeren hebben iedere keer een open boek nodig.

Heel letterlijk met een open Bijbel. En heel figuurlijk met mensen die vertellen hoe genade in hun leven binnen gekomen is. Hoe ze met vallen en opstaan God proberen te volgen in hun leven. Zodat wanneer jongeren zich herkennen in dat verhaal, ook mogen horen: en hoe ga je hier dan mee verder? Welke keuzes maak je?

Twee lijnen die iedere keer weer bij elkaar mogen komen in catechisatie, vereniging, in pastorale contacten en zeker ook in de kerkdienst.

  1. Jongeren doen alleen mee als ze zich veilig voelen

Wanneer je een groep jongeren bij elkaar zet, zullen ze niet direct met elkaar de diepte ingaan. Daar moet je met de jongeren naar toe bouwen, schrijft Roxanne. Dat is zeker waar.
Voor openheid onder jongeren is veiligheid een essentiële voorwaarde. Een sfeer van veiligheid waarin ze weten dat ze geaccepteerd worden en deel zijn van de groep. Dat wanneer ze hun persoonlijke verhalen delen, ze geen gelach of spot als reactie krijgt. Dat ze erop kunnen vertrouwen dat hun verhaal niet doorverteld wordt.

Dit is een ontzettend belangrijk principe voor elke club, catechisatie- en verenigingsgroep. Wanneer je als gemeenteleden leider wordt van een groep, zeg ik: ‘investeer het eerste jaar vooral in het bouwen aan relaties en een hechte groep’ (ervan uitgaande dat je meerdere jaren met een groep optrekt). Begin met relaties leggen en aan veiligheid bouwen. Daar heb je de rest van de jaren zoveel meer profijt van in de gesprekken met elkaar.

  1. Breng jongeren in beweging

Het derde principe dat Roxanne geeft is jongeren in beweging te brengen. En dat in alle verschillende betekenissen: laat ze letterlijk in beweging komen, door werkvormen voor te bereiden waarbij ze van hun stoel komen. Maar probeer ook beweging te brengen in hun denkbeelden, hun motivatie. Laat ze merken dat het thema dat je bespreekt hen aangaat. Dat het over hun gaat.

Het letterlijk laten bewegen van jongeren, is een mooie aanvulling om ervoor te zorgen dat het jeugdwerk niet teveel ‘zittend’ gebeurt: alleen maar in groepen in gesprek zijn. Jongeren hebben het nodig om in beweging te komen. En zeker jongens.
Organiseer activiteiten waarbij je met elkaar actief bezig bent. Laat jongeren (ook oudere jeugd) in beweging komen. Zorg tijdens catechisatie en vereniging voor werkvormen waarbij je in beweging komt. Dat is ook gewoon lekker. En die werkvormen zijn niet zo ingewikkeld (oké, één voorbeeldje: als je een aantal stellingen hebt voorbereid, laat jongeren dan niet antwoorden met ja of nee, maar hang een lijn op met aan de ene kant 0% en aan de andere kant 100% (of ja en nee). Zet hun namen op een wasknijper en laat ze aangeven waar ze op de lijn staan. Ideaal: je kunt even rondlopen, het is even anders en jongeren kunnen in hun antwoord ook gelijk hun nuances aanbrengen).

En zorg als kerk ook voor die andere beweging onder jongeren: hoe mag het geloof vorm krijgen in hun dagelijks leven? Want het Evangelie doet iets met je, het Koninkrijk van God zet je in beweging, maar hoe dan? Jongeren zijn op zoek naar de betekenis van geloven voor vandaag. Hoe het Evangelie hen nu in beweging zet. In catechese en kerkdiensten zijn dit ook belangrijke vragen en thema’s om ruimte aan te geven.

  1. Kwetsbaarheid is krachtig

Amen.

Er zit kracht in kwetsbaarheid. Elke kerk heeft kwetsbaarheid nodig. Want dan worden we als kerk eerlijk: door onze kwetsbaarheid spreken we uit hoe hard we de kracht van God nodig hebben.

En we komen ook weer uit bij het eerste principe: wanneer wij ons naar jongeren kwetsbaar durven opstellen, kunnen zij zich ook herkennen en spiegelen aan ons verhaal. Het is zo moeilijk om iets aan te nemen van een (ogenschijnlijk) perfect persoon. En dat ben je niet. Laten we onszelf alsjeblieft blijven zien zoals we zijn: gebroken mensen die in Christus heel gemaakt zijn.

En juist in die kwetsbaarheid zit kracht. Roxanne omschrijft dat heel mooi:

‘’De persoonlijke verhalen gaan over de kracht van de Jonge Mantelzorgers en niet over het feit dat ze zielig zijn. Door hen zo in hun kracht te zetten zijn ze een rolmodel voor anderen.’’

Door het delen van hun persoonlijke verhalen, worden de mantelzorgers een voorbeeld voor jongeren. En zo werkt het. Durf persoonlijk te zijn. Durf je verhaal te delen. Durf je in je hart te laten kijken. Vertel wat jij in je leven hebt meegemaakt, hoe jij soms kunt worstelen met vragen in het geloof. Wat je geeft, is ook wat je krijgt. Bij je thuis, in het catechisatielokaal en op de kansel.

  1. Iedereen speelt een belangrijke rol

Met dit principe doelt Roxanne op de leraren: in een project op de scholen is het niet alleen belangrijk dat de jongeren meedoen, maar ook de leraren. Ook zij hebben hun rol en hun plek. Laat iedereen meedoen en de draagkracht en enthousiasme wordt groter.

Precies zo geldt het ook in de kerk. Uiteindelijk zijn in een kerk niet alleen de jongeren belangrijk. Breng ook in de activiteiten niet alleen jongeren bij elkaar, maar laat generaties samenkomen. Iedereen speelt een belangrijke rol en elke generatie neemt een belangrijke plek in. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe essentieel dit principe is. Het is zo gaaf om te zien wat er gebeurt als jong en oud met elkaar in gesprek gaat en elkaar ontmoet. Kerken hebben dit zo hard nodig, het bouwt enorm op.

Advertenties

3 gedachtes over “5 tips om in je jeugdwerk sterke relaties met jongeren op te bouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s